dilluns, 29 d’octubre del 2007

ESCOCIA -STIRLING I WILLIAM WALLACE

Despres de vint-i-tantes milles arribem a Stirling..Anem seguin les indicacions de monument a William Wallace i despres de fer un gran tomb...el trobem. Previ pagament de ticket,unes 6 pounds mes o menys,ens fan el regal de la pujadeta fins el monument Pero al arribar a dalt val molt la pena Desde aqui a dalt tens unes vistes explendides del que va ser el camp de la gran batalla de William Wallace entre escocessos i anglessos. La batalla va ser entre els dos montanyins que es veuen.
Wallace de ben jove el van portar a Dundee a ser instruit per el seu tiet a una abadia.
El seu tiet era Argyle,escocia n esta plena de refrencies a aquet bon home,sense anar mes lluny,el carrer on teniem el hotel Argyle street.
En Wallace aquet,es veu que feia 1.90 d alçada.
Un dia anant per Dundee pasejant amb la seva faldilla verda a cuadros
del seu Clan,es va creuar amb el fill del governador angles i uns amics. que es van enriure d ell. Aleshores ell l agafá i amb la seva propia espasa el va matar,i als amics d aquet s els va carregar amb el gavinet que portaven els escocessos als mitjons. Aleshores el seu tiet el va fer fugir perque tard o d hora el vindrien a buscar els anglessos.
Ell i els seus amics van viure a les montanyes,entraven als campaments anglessos i els hi treien el menjar,les armes i la llegenda de Wallace es va anar fent cada cop mes gran a Escocia.
En tot aixo,va tindre temps per
enamorarsse de la dona mes maca d Escocia,de Murron.
Aquesta un bon dia va tindre la mala sort de creuarse amb una patrulla
d anglessos i el seu cos va apereixer mort. Aqui va començar l holocaust per els anglessos.
Les incursions als campaments anglessos van ser mes sovints i cada cop que entraven,mataven tots els anglessos que podien.
L odi,cap als anglessos era mes gran i la llegenda d en Wallace era cada cop mes gran. Els rey escoces,s adonava que s habia equivocat anexionantse als anglessos,cada cop els hi demanaven mes homes,mes impostos fins que el tema va ser insostenible i es van plantar. L 11 de septembre de 1297 els anglessos es plantaran a Stirling amb un exercit de 10.000 homes.Els escocessos habiam aconseguit fer un exercit al que es va unir Wallace i els seus homes. Els escocessos eran molts menys,en Wallace a l abadia on s habia format,habia estudiat els clasics,a part d apendre frances,llati..i mes llengues. Dels clasics va treure l estrategia per la batalla,la mateixa que Pericles va utilitzar quan els atenienses es van enfrontar als Perses. La tactica del Escorpio,van colocar l exercit en una posicio semblant a la forma d un escorpio. Els anglessos,van tirar sobre els escocessos la cabelleria,els escocessos amb unes llances de mes de 4mts i van comencar a fer caure els jinets anglessos i els seus caballs,anavan a parar al riu on mal ferits,s anaven ofegant.Quan va vindre l infanteria,els van rodejar i van acabar amb ells,van partir l exercit angles amb dos,despres duna pluja de fletxas i mentres aquesta queia,van fer un atac contudent . Alba gu bràth(Escocia per sempre)va ser el crit de guerra dels escocessos,el cap de les forces anglesses va ser descuartitzat.
Pero al rey Eduard I no l hi va agradar gens aquella derrota i al any seguent va enviar un altre exercit,aquet cop va sobornar molts nobles i no van acudir a lluitar al costat de William Wallace i Escocia va perdre la batalla i la llibertat.
William Wallace va tindre que amagarse durant anys a les montanyes,fugit dels anglessos que habien posat preu al seu cap.
El 1305 va quedar per parlar amb uns nobles escocessos,per parlar de nous atacats als anglesos i aquets el van trair i el van entregar als anglessos.
Wallace va ser conduit a Londres.
En el judici s el acusava de traidor,ell ho va negar ja que ell no es considerva subdit d Angleterra.

Fou comdenat i va ser arrosegat per caballs per els carrers de la ciutat,ja molt mal ferit,el van lligar a braços i cames a uns caballs que tiraven en direccio contraria,desfent l hi totes les articulacions i quan l estomag se l hi estava obrint i sortint els budells,el rei angles l hi va donar l oportunitat de morir rapidement sense patiment si s enpenedia de tot.
I Wallace nomes va dir llibertat llibertat i va seguir el seu patiment fins la seva mort.

El van decapitar i el seu cap va estar durant temps al pont de la torre de Londres clavad a una llança,les seves extremitats van ser enterrades a diferents llocs d Angleterra,un cop descuarterat,diuen que el seu membre tambe va anar a part a algun altre lloc.
Anys mes tard Escocia,amb l esperit de Wallace i el seu lema
alba gu bràth,van derrotar l exercit angles i van ser un pais lliure durant casi 300 anys.
La torre aquesta que em vist a dalt es pot pujar,nomes 227 escales de cargol i ja ets a dalt.
Al priner pis tens una represantacio del judici que l hi van fer a Wallace
Tambe hi ha la seva espassa,casi 1.60m d alçada fa.
A la segona planta hi han els millors escriptors escocessos
I a dalt fotia un aire de collons
Pero hi vam arribar
I despres vam anar a visitar el castell de Stirling i cap a Glasgow

14 carreres:

Anònim ha dit...

Aquest post m'ha encantat !!

Andrea ....de acà y de allà ha dit...

hombre..ya tengo toda la guia turística, con audioguia y todo.., pero esa parte de los caballos y el wallace siempre me popne mal..ke sufrimiento por dios¡¡¡¡¡..La verdad me gusto mucho, son las 9 de la mañana casi y yo leyendo historia¡¡¡¡ un besotee

Xavi ha dit...

Quin tros d'espasa.... no m'estranya que repartís tanta llenya l'home xD

Enric Caujapé ha dit...

Joder quines ganes d'anar-hi que m'entren, catxis !!!.
Aquí si que faria falta un William Wallace....

chamb ha dit...

Gran post¡¡

curiosa la aparició del onze de setembre eh¡¡

Mikel ha dit...

aquest post es millor que la peli! ;-)

ddriver ha dit...

CARQUINYOL
M alegro,es una versio intenacional dl teu bloc jajaja

ddriver ha dit...

ANDREA
El segle XIII i el segle XX son els mes sagnants de l historia

ddriver ha dit...

XAVI
Si jo no se com la aixecava,allo deu pesar..

ddriver ha dit...

CHAMB
Si eh?l onze de setembre es repeteix curiosament al llarg dels segles a diferents esdeveniments importants de l historia

ddriver ha dit...

MIKEL
La pelicula es una fabulacio de l historia,jo no la he vist pero m han dit que difereix una mica de la realitat.

ddriver ha dit...

ORBISON
Aqui vam tindre en Jaume I

Anònim ha dit...

Molt bones, m'ha encantat el teu blog
m'agradaria poder visitar tots els llocs en els que has aat, la llàstima es que visto Glasgow el día 20, pero vaig i torna el mateix día, hi ha algun lloc dons de Glasgow on hi hagin monumets e historia de William Wallace? Gràcies.

I repeteixo, molt bon post i molt bones fotos.

A cuidar-se.

ddriver ha dit...

genis
alguns historiadors defensen que wallace va neixer a Glasgow,hi ha molta confusio pr aixo.
El nom del lloc on va neixer segons si es en gaelic o en angles pot ser un lloc o un altre,a Glasgow hi ha un monument al que sembla el lloc on va neixer.
Jo et recomano,que un cop a Glasgow,a George square,es com pl catalunya,hi ha un tourist office i alla t´informaran exactament on es tot,nomes et cobaran 50cts per un planell i el resta d´informacio es gratis i al menys amb nosaltres van ser molt amables i atents,sort