dijous, 15 d’octubre del 2009

COLORS DELS TAXIS (2)


L’altre dia parlàvem dels colors dels taxis, de com us agradaven mes. Potser els meus comentaris van influir en els vots.

Anem a explicar una mica d’on venen aquests colors.

Com sabeu els taxis venim dels cotxes de plaça o punto, que son les tartanes que recollien als clients al moll o les estacions de tren.

Els primers taxis van aparèixer al 1906 amb els primers cotxes, van ser 6 taxis a una parada de les Rambles a tocar del Arc del Teatre. Un any abans de la creació de la Guardia Urbana.

Al 1910 es va donar un impuls al sector amb l’aparició dels Hispanos Suiza i altres marques, que la mateixa fabrica feia un servei de cotxes de lloguer o taxis amb conductors propis.

Als anys 20 hi havia uns 250 taxis a Barcelona però realment treballaven un miler de cotxes com a taxis.

Hi havia 64 parades a la ciutat i era tan poca la feina que hi havia,que sovint podies passar per Pl. Catalunya i veure les costellades que fotien els taxistes a les parades.

Al 1924 l’ajuntament va tenir que fer un codi de circulació, ja hi havia masses cotxes.

Per els taxis entre altres mesures va imposar el taxímetre i una ratlla de color per identificar-los.

La ratlla de color variava segons el preu; ratlla blanca 40cts per Km, vermella 50cts, groga 60 cts i blava 80 cts.

Va arribar l'hora de l’exposició universal del 29 i els taxis van créixer fins a 4000 amb el que va haver una important guerra de preus, fins i tot i havia mototaxis amb sidecar!!!

Desprès de l’exposició, com mes tard amb les Olimpíades el negoci va baixar molt i molts tancaven.

Aleshores l’ajuntament ho va començar a regular tot una mica, va instaurar una tarifa única, la de 60cts amb ho que els cotxes quedaven negres amb la franja groga.

I al 1934 es van quedar instaurats definitivament els colors actuals del sector. Amb ho que s’eliminava la competència deslleial.

7 carreres:

Clidice ha dit...

òndia no coneixia aquesta història i sempre m'havia preguntat el perquè d'aquests colors :) veus que bé? ara ja ho sé! :D senquiu :D

òscar ha dit...

m'ha agradat aquest driver historiciste. especialment perquè no tenia ni la més remota idea de res del que has explicat al post.

Xitus ha dit...

Molt interessant taxidriver,
la veritat és que no m'ho havia preguntat mai...

Rita ha dit...

Jo també ho desconeixia... Gràcies!

Ferran Porta ha dit...

Un altre que s'apunta al carro dels que en desconeixien l'origen, dels (horribles) colors dels taxis barcelonins. Merci per explicar-nos-ho, ddriver!

Nits ha dit...

Doncs jo també ho he trobat ben interessant. Tampoc ho sabia i menys jo dels taxis del 1924 que tenien diferents franges segons el preu...que curiós.
Un post, com ja he dit, molt interessant :)

Sílvia ha dit...

Hola!
Apa, documentat i tot! merci :)
salutacions
sílvia